Sosyal Medya

Ependimoma Nedir

Ependimoma Nedir

Beyin içindeki destek hücrelerinden, yani glialardan oluşan tümörlere glioma denir. Ependimoma bir gliomadır.

Ependimoma Nedir

Beyin içindeki destek hücrelerinden, yani glialardan oluşan tümörlere glioma denir. Ependimoma bir gliomadır. Ependimomalar beynin içindeki boşlukları yani ventrikülleri kaplayan ependima hücrelerinden köken alırlar. Ependimolar yumuşak, grimsi veya kırmızı tümörlerdir. Bazen içlerinde sıvı dolu kistler ya da kireçlenmeler bulunabilir.

Ependimom beyindeki merkezi sinir sistemini etkileyen tümörlerdir. Bu tümörler kist şeklinde değil tam tersine beyin veya omurilik içindeki hücrelerin kontrolden çıkmaları sonucunda oluşurlar ve diğer organlarda oluşan ve kötü huylu çoğalma (metastaz) oluşturan habis tümörlerden farklılık gösterirler.

Ependimom özellikle bebekleri ve erken yaşta çocukları etkileyen bir tümör türüdür ve bu nedenden dolayı tedavi sürecinde birçok kısıtlamalar uygulandığından çok verimli bir tedavi uygulanamamaktadır. Çok değişik türde kötü huylu ependimom tümörleri mevcuttur. Bazıları yavaş, bazıları ise hızlı büyüyebilirler. Kafatası, kemik yapısına bağlı olarak, büyüyen dokular için ancak sınırlı birbüyüme alanı bıraktığı için ve hayati öneme sahip beyin alanları etkilendiği için, yavaş büyüyen ependimomlar dahi hayati tehlike yaratacak bir seyir gösterebilirler.

Klasik tümörlerden farklı oldukları ve kök hücreyi terk etmedikleri için bir kanser çeşidi olarak adlandırılmayan bu hastalıkta dolayısı ile kanser ilaçları ve kemoterapide işe yaramasada son yıllarda Kanadalı bilim adamları bu hastalığada kalıcı çözüm bulmayı başarmış ve Toronto’ da ilk uygulanan tedavi yöntemleride olumlu sonuçlar vermiş.

Ependimomalar Beynin Neresinde Olur?

Ependimomalar beynin üst üçte ikisinde (supratentorial) veya alt üçte birinde (infratentorial) olabilirler. Bulundukları yere göre de belirti ve bulgu verirler.

Kaç tip ependimoma vardır?

Dört tip ependimoma vardır: miksopapiller ependimoma, subependimoma, ependimoma ve anaplastik ependimoma. Bunlardan miksopapiller ependimomalar daha çok omuriliğin alt kısımlarında görülür. Subependimomalar ise genellikle bir beyin boşluğu olan ventriküllerde ortaya çıkar. Bunların her ikisi de yavaş büyüyen ve görece daha iyi sonuçları olan tümörlerdir. Ependimadan köken alan tümörlerin en sık görüleni ependimomalardır. Bu tümörler genellikle beynin arka boşluğunda ya da omurilikte görülür. Anaplastik ependimomalar hepsinin içinde en hızlı ilerleyen, en kötü sonuçlu tümörlerdir. Bunlar da genellikle beynin arka boşluğunda yer alır.